Activiteiten voor kids, Reviews

Boekstart….lezen met kleine kinderen!

Voorlezen voir kinderen is goed maar soms afwisseling in boeken is  ook leuk. Nu robinn zelf kan lopen besloot ik naar de bibliotheek te gaan. Nu kan ze hier zelf op ontdekkingstocht tussen alle boeken!

Dit was voor ons niet de eerste keer dat we naar de bibliotheek zijn geweest. Ongeveer een jaar geleden heb ik Robinn al aangemeld bij de Bibliotheek. Dit na aanleiding van de flyer van het Boekstart project. Ken jij dit project ?

wp-1465999150607.jpg

 Wat is boekstart?

Boekstart is een project om het (voor) lezen bij kinderen van 0 tot 4 jaar meer te stimuleren. Doormiddel van een leuk koffertje met 2 boekjes en een lidmaatschap van de Bibliotheek bij je in de buurt hopen ze ouders en kinderen te stimuleren meer te (voor) lezen. Naast dat (voor)lezen gewoon erg leuk is om te doen met je kind, is het ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Boeken dagen soms uit om weer andere woorden te gebruiken dan in je dagelijkse gesprekjes. (meer info boekstart)

wp-1465999229788.jpg

Dit koffertje hebben wij vorige jaar dus al opgehaald. Voor Robinn die toen nog baby was zat er een leuk knisperboekje in. Maar ook een leuk simpel voorleesboekje. Voorlezen voor een baby is natuurlijk heel anders dan voor een peuter. Voor een baby zijn daarom de knisper en bad boekjes het leukste. Deze kunnen ze ontdekken met al hun zintuigen. Vaak zijn ze voorzien van leuke kleurtjes en simpele plaatjes. Op deze manier komt een baby al in aanraking met boeken. Voorlezen is eigenlijk meer benoemen, kijk goed waar je baby naar kijkt en benoem wat ze zien zo leert je baby de woorden herkennen.

Hoe ouder je kind hoe uitgebreider de boekjes kunnen worden. Voor een dreumes zijn de kartonnen boekjes erg leuk. Hier kunnen ze zelf in gaan ontdekken en zijn minder makkelijk kapot te krijgen dan papierenvarianten. Korte stukjes tekst bij een plaatje helpen om de aandacht vast te houden en ook hier benoem je waar je dreumes naar kijkt. Vraag ook je dreumes wat hij ziet of iets aan te wijzen. Vooral boekjes met herkenbare plaatjes uit zijn/haar omgeving is leuk. Dieren of voertuigen etc.

Een peuter voorlezen is al veel meer richting het echte voorlezen. Natuurlijk is een heel lang verhaal nog niet geschikt i.v.m. korte concentratie. Met een peuter kun je interactief voorlezen. Laat je peuter benoemen wat hij ziet. Stel korte vragen na aanleiding van het verhaal. Je zal merken dat een boek veel meer tot leven komt met korte vragen of opdrachten.

Uitstapje naar de Bibliotheek!

Vorige week gingen Robinn en ik lekker op de fiets naar de Bibliotheek. Aangekomen op de kinderafdeling ging Robinn al gelijk rond kijken. Ze hebben speciaal een leeshoek gemaakt voor de kleinere kinderen. Er ligt een mat en er staat een bank waar kinderen op kunnen zitten. De boekjes staan op hoogte van de kinderen waardoor zelfs de kleintjes al zelf boekjes kunnen pakken. Robinn vond het vooral leuk om rond te kijken en had al snel een knisperboekje van Woezel en Pip te pakken. Nadat ik wat leuke boekjes had uitgekozen en we samen nog 1 boek al hebben doorgelezen was het alweer tijd om terug te gaan. Over 3 weken moeten de boeken weer terug zijn dan gaan we zeker weer nieuwe leuke boeken uitzoeken.

wp-1465999253685.jpg

Waarom naar de bibliotheek? 

Robinn heeft al best een aantal boekjes staan maar afwisseling maakt het een stuk leuker om te lezen. Ook voor je zelf om regelmatig even een ander verhaal voor te lezen. Daarbij maakt Robinn dan kennis met boeken. Deze boeken leen je dus moet je extra voorzichtig mee zijn (leermoment) en na een tijdje(3 weken) breng je ze weer terug.

Tegenwoordig kunnen we niet om de tablet heen en veel kinderen zitten hier dan ook snel achter. Maar wist je dat er ook sites zijn waar boekjes worden voorgelezen en kinderen gestimuleerd worden om interactief met boeken bezig te zijn! Neem eens een kijkje op wepboek . Een leuke site voor kinderen!  Maar natuurlijk is er niks leukers om lekker bij papa, mama, opa, oma of een andere voorlezer te kruipen en samen boekjes te lezen waarin je nog moet bladeren.

wp-1465999177539.jpg

Tips!

 • Neem de tijd om een boekje voor te lezen.
 • Plan een vast moment, bij het fruit in ochtend of middag of voor het slapen gaan.
 • Zet de televisie even uit en gooi je telefoon aan de kant.
 • Laat je kind ook zelf in het boek lezen.
 • Boekje open en dicht doen is ook al lezen en benoem dan wat je kindje doet met het boek.
 • Papa’s lezen heel anders voor dan de mama’s. Wat voor kinderen dus heel goed is. Dus wissel samen af!

 

Boekentips!

Hieronder een lijstje met een aantal leuke boeken voor de kleintjes.  Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke boeken dus heb je nog leuke tips laat ze zeker weten in een reactie onder dit artikel.

 • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.( Werner Holzwarth)
 • We hebben er een geitje bij! (Marjet Huiberts)
 • Rupsje nooit genoeg (Eric Carle)
 • Boeken van Boer Boris. (Ted van Lieshout en Philip Hopman)
 • Boeken van Anna ( Kathleen Amant)
 • Spetterdespat (Nicola Smee)
 • Maar waar beer? 

 

Veel voorlees plezier!

Liefs Mama van Robinn

 

Dit artikel is niet geschreven uit opdracht van boekstart. Maar puur uit mijn eigen enthousiasme van boekstart en voorlezen. Ik heb wel de cursus van boekstart mogen volgen voor mijn werk. Hierdoor had ik al voor Robinn kennis mogen maken met boekstart.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Boekstart….lezen met kleine kinderen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s