Mama van Robinn

Borstvoeding of Flesvoeding! Mijn keuze en mening!

Ja! Daar gaan we weer. Open een mama forum, pagina of wat dan ook en er staat wel een heftige discussie tussen, tussen mama’s over wat nu beter is en hoelang borstvoeding etc. Toen ik zwanger was en net bevallen las ik wel eens stukjes reageren echter nooit. Deze keer schrijf ik mijn mening!

Ik zal beginnen wat mening is en dat is dat je je kind voedt het best is of dit nu met kunst, donor of moedermelk is dat maakt niet uit. Je kindje heeft voeding nodig en tegenwoordig is de kunstvoeding ook prima zeker in Nederland met alle strenge eisen.

Of de voeding nu uit borst of fles komt elke mama voedt haar kindje met heel veel liefde.

Dus zullenl we elkaar nu eens met rust laten over wat het beste is er naar vragen oké, maar accepteer de keuze. Al moet ik zeggen dat er bij soms ook vreemd werd gereageerd toen ik zei dat ik borst voeding wilde gaan geven.

Voor ik zwanger was en überhaupt met een kinderwens echt bezig was zei ik altijd ik ga geen borstvoeding geven hoor al dat gedoe. Toen ik zwanger werd veranderde dit. Ik wilde wel borstvoeding geven. Alleen al om wat geld te besparen. Ik schok behoorlijk van de hoge prijzen van flesvoeding. Tijdens mijn zwangerschap las ik wel eens hier en daar wat over borstvoeding. Ik nam mij hierdoor wel voor dat ik keek hoelang het zou gaan lukken en het leuk zou blijven. Voor mij geen pijnlijke tepelkloven en door willen gaan of moeilijke taferelen die ik wel eens hier en daar las.  Ik wilde wel gaan kolven ernaast zodat mijn vriend en ook familie soms eens een flesje kon geven. Daarnaast wende ze zo alvast aan de fles zodat dat handig was voor als ze naar opvang zou gaan.

Tijdens je zwangerschap bedenk je het allemaal heel mooi! Ik beviel alleen al met 34 weken. Na de bevalling mocht ze wel even bij mij liggen en even aan de borst zo ging dat. Daarna moest ze in de couveuse. De eerst voeding voor Robinn was fingerfeeding 5 of 10 ml in een spuitje en met een kleine slangentje langs mij vinger dronk ze het kleine beetje op. Ze werd tijdens voedingsmomenten wel aan mijn borst gelegd en paar keer althans vaak was ze te moe.

20150121_170121.jpg

Ik was inmiddels begonnen met kolven. Deze voeding kreeg Robinn dan uiteindelijk via de fles. Omdat ze nog zo klein was en te moe om te drinken kreeg ze een sonde. De borstvoeding werd dan door de sonde gegeven.

Ik denk dat Robinn 1x in het ziekenhuis een beetje zelf uit mijn borst had gekregen. Maar omdat dit al heel vermoeiend was besloten we dit niet meer te doen. Ik deed wel kolven en Robinn kreeg de voeding via fles en sonde.

20150124_203627.jpg

Ik ging kolven en ja ik heb mezelf echt wel wat momentjes een melkkoe gevoeld. Na de fles aan Robinn te hebben gegeven ging ik nog even kolven. Soms bij Robinn en ’s nachts als ik niet bij Robinn was werd ik rond voedingstijd gewoon wakker en kolfde ik. Maar ik ging er mee door en wat voelde het goed vooral de momentjes als ik niet bij Robinn was en zo toch iets voor mijn kleine meisje kon betekenen en doen. De flesjes gingen steeds beter en ze mocht naar huis.

Ook thuis bleef ik kolven. Ik had inmiddels de handsfree kolf van difrax aangeschaft. Een ideale kolf zo kon ik kolven en ondertussen eerder gekolfde melk aan Robinn geven. Hierdoor was ik minder tijd kwijt en niet hele dag bezig met flesjes geven, kolfen en verschonen.

Toen ik op een dag merkte dat Robinn toch wel wat leek te zoeken naar eten bij mij legde ik ze aan. Het leek of ze dronk. Maar hoeveel had ze nou op en zou dat genoeg zijn. Ik vond het helemaal niks en na een uur had Robinn duidelijk honger. Ik besloot het bij kolven en flesje te houden zo wist ik zeker dat ze genoeg binnen had gekregen en hoeveel.

Na 4 weken nam de productie terug. Ik had al best wat in de vriezer liggen dus de eerste 5 weken heeft Robinn borstvoeding gekregen. Ze groeide goed en had er een mooie start mee mogen maken.

Hierna zijn we overgegaan op flesvoeding. Niet van een duur merk maar gewoon een huismerk. Weet je de hoeveelheden zijn het zelfde de prijs alleen wat minder. Robinn vond het prima ze dronk der flesjes super. Groeide goed en haar ontwikkeling ging ook goed. Al snel lag ze prima binnen de curves en was er van mijn prematuur meisje niks meer te merken.

20150204_163959

Zo zie je maar als je een keuze maakt kan het altijd anders lopen. Ik heb weinig verschil gemerkt aan Robinn of ze borst of fles voeding kreeg. Het fijnste ervan vond ik dat ik iets kon doen voor mijn kleine meisje en dat beetje voeding haar kon geven. Dat ik toch de voeding voor haar aan het kolven was, terwijl iemand anders dit aan haar gaf op de neonatologie afdeling.

Doe vooral wat bij jou past en wat jou fijn lijkt. Borstvoeding geven kost wat energie en doe je niet even zomaar dus moet je dit wel doen omdat je dit zelf wil en niet omdat de buurvrouw van je nicht der vriendin zegt dat het zo veel beter is.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s